Cepljenje proti steklini - spremembe v pravilniku

Z objavo v Uradnem listu 29. novembra 2013 je uradno pričel veljati spremenjen Pravilnik o ukrepih za ugotavljanje, preprečevanje širjenja in zatiranje stekline. Nov pravilnik je pomemben predvsem za lastnike psov, saj bo po novem vsakoletno cepljenje proti steklini obvezno le prva tri leta, nato pa v skladu z navodili proizvajalca cepiva.

Kdaj je obvezno cepiti?

Vsi psi morajo biti prvič cepljeni (primarno cepljenje) med 12 in 16 tednom starosti. Takrat morajo biti tudi označeni (čipirani) in vpisani v centralni register psov. Če lastnik psa s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, psa cepi v drugi državi, mora najkasneje v 30 dneh od opravljenega cepljenja veterinarski organizaciji predložiti dokazilo o opravljenem cepljenju.

Drugo in tretje cepljenje je potrebno ponoviti vsako leto (12 mesecev po predhodnjem cepljenju), vsa nadaljnja cepljenja se opravijo v skladu z navodili proizvajalca cepiva. Za tretje cepljenje se uporabijo cepiva, ki zagotavljajo imunost več kot eno leto.


Vir: Shema cepljenja psov

Če se drugo, tretje ali nadaljnja cepljenja ne izvajajo pravočasno, se cepljenje po prekinitvi šteje kot prvo cepljenje!

Obvezno cepljenje v letu 2014

V letu 2014 morajo biti cepljeni vsi psi! Cepljenje v letu 2014 se šteje kot:

– drugo cepljenje, če je iz dokumentacije ali uradnih evidenc razvidno, da je bil pes cepljen v letu 2013; ali
– tretje cepljenje, če je iz dokumentacije ali uradnih evidenc razvidno, da je bil pes cepljen v letih 2012 in 2013.

Ob vsakem cepljenju psov proti steklini je psom potrebno odpraviti notranje zajedavce.

Klinični znaki stekline pri psu, mački in belem dihurju

Pojavi se neobičajno vedenje, neposlušnost, žival se umika v temna mesta. So nemirne, grebejo s prednjimi nogami, lajajo ali grizejo predmete brez razloga. Žival se vznemiri že ob gladenju z roko. Telesna temperatura je povišana na 40°C. V primeru osvetlitve z močno svetlobo se pojavijo krči, zenice so nesimetrično odprte. Odklanjajo hrano in vodo, s težavo požirajo. Od tretjega dne dalje se nemir intenzivira, besno grizejo predmete, brezciljno hodijo in se ne vračajo domov. Ob srečanju z živalmi se z njimi spopadejo. Če je žival zaprta v kletki, grize rešetke. Nastopi paraliza požiralnih mišic, gobec je odprt, iz njega visi jezik, žival se intenzivno slini. Zaradi paralize mišic zadnjih okončin je hoja neusklajena, sčasoma je gibanje onemogočeno. Žival poskuša vstati le s sprednjimi nogami. Bolezen se zaključi s smrtjo.

Več informacij o steklini boste našli TUKAJ.
Celoten pravilnik: Pravilnik o ukrepih za ugotavljanje, preprečevanje širjenja in zatiranje stekline

Nazaj na seznam člankov
Deli vsebino