Kaj storiti, če najdete žival?

Dolžnost občin je, da poskrbijo za zapuščene, izgubljene in zavržene živali, najdene na svojem območju. V Zakonu o zaščiti živali piše takole: "Zagotovitev zavetišča je lokalna zadeva javnega pomena, ki se izvršuje kot javna služba, pri čemer mora biti na vsakih 800 registriranih psov v občini zagotovljeno eno mesto v zavetišču."

Zavetišče

Najlažje boste izvedeli, katero zavetišče je pristojno za neko občino, če pokličete na to občino in jih vprašate, kako imajo to urejeno. Tule najdete kontakte vseh občin v Sloveniji. 

Zavetišče je dolžno najdene živali namestiti v roku 24 ur od prejema obvestila, poškodovane pa v roku 4 ur. Če je v zavetišče polno (kar je neizogibno v poletnih mesecih, pa tudi sicer se lahko pripeti), se imetnik zavetišča lahko dogovori z najditeljem ali drugo zainteresirano osebo, da le-ta skrbi za žival v času, dokler je zavetišče polno, oziroma zaprosi za pomoč drugo zavetišče. 

Čeprav so v Zakonu o zaščiti živali izrecno omenjeni le psi (glej navedek zgoraj), je iz Pravilnika o pogojih za zavetišča za zapuščene živali razvidno, da mora zavetišče nameščati tudi mačke. Nekatera zavetišča pri nas tega še ne izpolnjujejo, kar je nadvse žalostno, saj so zapuščene mačke vsaj tako resen problem kot zapuščeni psi.

Spodbudite gradnjo zavetišč!

Žal mnogo občin iz takih ali drugačnih razlogov ne zagotavlja namestitve za najdene živali. Sčasoma bodo to seveda morale urediti, saj jim tako nalaga zakon... A zakon jim to nalaga že od leta 1999 in nekatere še niso naredile koraka v tej smeri. 

Tudi vi jih lahko spodbudite, da sklenejo sodelovanje s katerim od zavetišč! Svetujemo vam, da ob vsaki najdeni živali pokličete najprej na občino in jih povprašate po pristojnem zavetišču. To napravite, tudi če ste v preteklosti to občino že spraševali in veste, da ne sodeluje z nobenim zavetiščem. Le tako jim bo sčasoma postalo jasno, kako velik je problem najdenih živali v njihovi občini. 

Če najditelji/najditeljice ne pokličejo za vsako najdeno žival, v občinske pisarne ne more priti podatek, za kakšno število živali gre. In potem morda menijo, da se jim za tiste tri živali na leto ne splača česarkoli urejati... Tudi na tak način lahko pristojnim odprete oči in tako vplivate na razvoj zavetišč v Sloveniji! Dejstvo je namreč, da je pomoči potrebnih živali na vseh koncih ogromno, le nekateri si pred tem zatiskajo oči. 

Vir: DZZŽ Ljubljana, avtor: Sara Ogrin

Nazaj na seznam člankov
Deli vsebino